Ризик сечокам'яної хвороби у пацієнтів із запальними захворюваннями кишечника

Запальні захворювання кишечника збільшують ризик розвитку сечокам'яної хвороби в 2 рази. До такого висновку прийшли вчені з Данії, провівши тривале когортне дослідження.

Запальні захворювання кишечника (ЗЗК) - хронічні кишкові розлади, поширеність яких зростає в усьому світі. Пацієнтам часто ставлять діагноз в молодому віці, і вони страждають від симптомів, пов'язаних з місцевим і системним запаленням, викликаним захворюванням. Часто спостерігаючим позакишковим проявом у таких пацієнтів є сечокам'яна хвороба (СКХ). При цьому СКХ може бути пов'язана з хронічним запальним захворюванням кишечника як таким або з медикаментозним і хірургічним лікуванням цих станів.

Щоб з'ясувати загальний і пов'язаний з лікуванням ризик сечокам'яної хвороби у пацієнтів з ЗЗК, датські вчені провели загальнонаціональне популяційне когортне дослідження. Використовуючи національні регістри, в Данії в період 1977-2018 рр. були ідентифіковані всі пацієнти з ЗЗК, а також всі випадки сечокам'яної хвороби. Крім цього, була отримана інформація про всі лікарські і хірургічні втручання.

У дослідженні взяли участь 75 236 пацієнта з ЗЗК і 767 403 пацієнта без ЗЗК. При цьому у 3% і 2% з них відповідно розвинулася сечокам'яна хвороба, що призвело до двократного збільшення ризику СКХ у пацієнтів з ЗЗК. Пацієнти також мали підвищений ризик повторних явищ СКХ і СКХ до постановки діагнозу ЗЗК. Після постановки діагнозу запального захворювання кишечника ризик сечокам'яної хвороби був пов'язаний з терапією, спрямованої проти фактора некрозу пухлини, і хірургічним втручанням.

Оскільки каменеутворення пов'язане з несприятливими наслідками, пацієнтам з ЗЗК буде корисно пройти додатковий скринінг на сечокам'яну хворобу.

Джерело: H. Dimke, M. Winther-Jensen, K. H. Allin, L. Lund, and T. Jess, "Risk of Urolithiasis in Patients with Inflammatory Bowel Disease:," Clin. Gastroenterol. Hepatol., Sep. 2020, doi: 10.1016/j.cgh.2020.09.049.