Що таке Пієлонефрит?

Пієлонефрит - бактеріальне захворювання, яке вражає чашечно-мискову систему нирок. Іноді він може дати про себе знати лише раз за все життя, але набагато частіше - переходить в хронічну форму з періодичними загостреннями. Крім того, що симптоми пієлонефриту неприємні самі по собі, він здатний викликати куди більш небезпечний стан, такий як хронічна хвороба нирок, абсцеси і емпієми.

Проте, чим лікувати пієлонефрит нирок відомо чимало. Одні препарати діють безпосередньо на збудника захворювання, інші - змінюють властивості сечі, тим самим запобігаючи подальший розвиток або загострення інфекційного процесу.

 

Причини розвитку

У нормі сеча стерильна, а її фізико-хімічні властивості, такі як кислотність, постійний струм рідини, різні домішки, роблять сечовидільної тракт непридатним для життя мікроорганізмів. У деяких випадках бактеріям вдається проникнути в чашечно-мискової систему через уретру (характерно для жінок, може поєднуватися з циститом), з кров'ю або лімфою з сусідніх органів.

Більш сприятливе середовище кишкової палички, найбільш поширеного збудника пієлонефриту, створюють різні супутні захворювання і стани, такі як переохолодження, загальне ослаблення імунної системи на тлі ГРВІ або інших інфекцій, аномалії розвитку сечовивідних шляхів, сечокам'яна хвороба, перенесені травми і операції.

Препарати для лікування

Основною групою ліків для лікування пієлонефриту виступають антибіотики - саме вони здатні вбити мікроорганізм. Вилікувати пієлонефрит назавжди за допомогою одних тільки антибактеріальних засобів не вийде. Багато з цих препаратів перестають працювати в сечі з лужною, а не слабокислою, середовищі, недостатньо ефективні на тлі ослабленого імунітету, зниженого пасажу сечі у зв'язку з сечокам'яною хворобою або простатитом. У зв'язку з цим, разом з антибактеріальною терапією завжди використовуються препарати, здатні усувати або зменшувати супутні інфекції чинники. Найбільшого поширення в урології отримали рослинні лікарські засоби у зв'язку з їх добре переноситься, доступністю і вкрай низьким ризиком негативного взаємодії з антибіотиками.

З усіх рослин найбільш часто перевага віддається журавлині. Вона спричиняє невеликий сечогінний ефект, зменшує запалення, подкисляет сечу, містить в собі корисні вітаміни і мікроелементи.

Один із прикладів препаратів, зручних у використанні - «УроПак-36». Кожна капсула містить в собі фіксовану дозу екстракту журавлини і біологічно активних речовин. При приготуванні відварів, настоїв або заварюванні ниркових чаїв просто неможливо розрахувати точну дозу всіх компонентів, а в готовий продукт завжди можуть потрапити різні домішки інших рослин. Всіх цих недоліків позбавлені капсули з екстрактом журавлини.

Щоб запобігти пієлонефрит - лікування вдома найкращий варіант. Для профілактики достатньо 1 раз в 2-3 місяці проходити курс прийому УроПак-36. Він підійде і в тих випадках, коли мав місце фактор, здатний викликати загострення, такий як переохолодження, надмірне вживання гострої їжі, алкоголю або ГРВІ.