Що таке камені в нирках?

Сечокам'яна хвороба - одна з найбільш частих патологій. що зустрічаються з боку нирок. Головний її прояв - утворення конкрементів, каменів , різнорідних за своїм складом і розміром.

Камені в нирках (нефролітіаз, нирковокам'яна хвороба) - один із проявів сечокам'яної хвороби. Навіть після їх самовільного виходу або видалення за допомогою операції, сечокам'яна хвороба нікуди не зникає. Камені можуть неодноразово утворюватися після видалення, незалежно від способу лікування.
 

 

Причини каменеутворення

Сеча містить в собі розчинені мікроелементи, різні органічні сполуки. У деяких випадках ці речовини починають утворювати дрібні відкладення на стінках ниркових мисок і чашечок. На початку ці відкладення вкрай малі і можуть залишатися непоміченими. Згодом вони збільшуються і перетворюються спочатку в пісок, а пізніше - в камені .

Сприяти утворенню каменів в нирках може безліч факторів:
 

  • Порушення метаболізму фосфору, кальцію, різних органічних кислот, подагра;
  • Інфекційна патологія сечовидільного тракту;
  • Вроджені аномалії або травми нирок, чашечно-мискової системи, сечоводу, сечового міхура.

Як проявляють себе камені в нирках

Пісок і камені в нирках, як правило, довго «ростуть» безсимптомно. Появі симптомів сприяють різні прийом великого об'єму рідини, фізичні зусилля, стрибки, біг, їзда по нерівній дорозі, різкі рухи. Вихід піску супроводжується дискомфортом під час сечовипускання, болем, різзю по ходу уретри, іноді може з'являтися невеликий домішок крові.

Вже при розмірі в 2-3 мм конкременти здатні перекривати просвіт сечоводу, тим самим викликаючи ниркову кольку. Просування каменів, на відміну від піску, відрізняється вкрай сильним болем. Хворіти може поперек, низ живота, іноді біль віддає в мошонку або статеві губи, стегно. Конкременти можуть пошкоджувати стінки сечоводу, тим самим викликаючи кровотечу, в рідкісних випадках - розривати його. Гостра затримка сечі, яка розвивається внаслідок обтурації сечоводу конкрементом, веде до інтоксикації і пошкодження нирки.
 

Камені чи не камені?

Чим раніше була виявлена сечокам'яна хвороба, тим краще вона піддається лікуванню. Якщо людина зайнялась своїм здоров'ям ще до того, як з'явилися камені, при першій появі піску, то можна постаратися уникнути подальших мук і операцій.

Виявити захворювання дуже легко - достатньо просто здати загальний аналіз сечі і пройти УЗД нирок, які покажуть наявність кристалів, піску або каменів. Тільки вкрай рідкісний тип конкрементів непомітний УЗД-датчику, тоді його можна визначити за допомогою КТ або МРТ.

Камені в нирках лікування і профілактика

Щоб уникнути утворення або подальшого зростання каменів, варто розібратися з факторами, що сприяють їхній появі. Досить хороший ефект надає прийом різних препаратів на рослинній основі, таких як «Ренохелс ».

Рослинні екстракти розмарину, любистку, золототисячника надають комплексний вплив на сечовидільну систему. Вони сприяють залужненю сечі, розслабленню гладкої мускулатури, зменшенню запалення. У комплексі, все це дозволяє покращити перебіг сечокам'яної хвороби і, при дотриманні правильної дієти, здорового способу життя, запобігти подальшому утворення каменів в нирках. Позитивний ефект від « Ренохелс » з'являється на 4-му тижні його прийому. Головна перевага цього препарату - склад з екстрактів рослин, що дозволяє домогтися повноцінного ефекту, що не завжди вдається при заварюванні трав'яних чаїв або приготуванні настоянок.