Захворюваність та клінічні наслідки гострого пошкодження нирок

Вік старше 65 років, ускладнений або двосторонній пієлонефрит і первинний шок є незалежними факторами ризику гострого пошкодження нирок у пацієнтів з гострим пієлонефритом. До таких висновків прийшли фахівці з Національного університету Кенсан (Республіка Корея), дослідження яких було опубліковано в журналі Renal Failure.

Гострий пієлонефрит - найбільш поширена бактеріальна інфекція, яка зачіпає верхні сечові шляхи. Клінічна картина захворювання включає в себе симптоми нижніх сечових шляхів, такі як часті сечовипускання і імперативні позиви, а також дизурії, що супроводжується лихоманкою, шлунково-кишкові симптоми, головним болем та болем у боці. Останній симптом зустрічається практично у всіх пацієнтів з гострим пієлонефритом, тому його відсутність може свідчити про альтернативний діагноз, що вимагає проведення додаткового обстеження.
 

Ускладненнями гострого пієлонефриту можуть стати абсцес нирки, септичний шок і порушення функції нирок, в тому числі гостре пошкодження нирок (ГПН).

У 2004 р групою експертів Acute Dialysis Quality Initiative (ADQI) було розроблено консенсусне визначення гострого пошкодження нирок і створена система стратифікації його тяжкості. Назва цієї системи - RIFLE - було утворено від перших букв кожної з послідовно виділених стадій ГПН: ризик (Risk), пошкодження (Injury), недостатність (Failure), втрата (Loss) і термінальна ниркова недостатність (End stage renal disease).

Однак досі ні в одному дослідженні RIFLE-критерії не були застосовані для оцінки частоти виникнення, факторів ризику і клінічних результатів ОПП, асоційованого з гострим пієлонефритом.

Корейські фахівці вирішили заповнити цю прогалину і вивчили дані 403 пацієнтів старше 18 років, госпіталізованих з приводу гострого пієлонефриту в центри третинної медичної допомоги в період з жовтня. 2009 р вер. 2014 г. З медичних карт пацієнтів були отримані демографічні дані, інформація про клінічні симптоми і результати лабораторних досліджень.

Середній вік учасників склав 57 років. Більшість з них (87,6%) були жінками. ГПН розвинулося у 253 пацієнтів (62,8%). Відповідно до класифікації RIFLE ступінь пошкодження нирок була оцінена як ризик (Risk) у 62,1% пацієнтів, пошкодження (Injury) - у 26,5%, недостатність (Failure) - у 11,4%. Пацієнти з ОПП з більшою часткою ймовірності були чоловічої статі і мали ускладнений гострий пієлонефрит. Група ГПН мала велику схильність до септичного шоку.

Поширеність хронічної хвороби нирок, що лежить в основі гострого пієлонефриту, була вище в групі ГПН. Не було суттєвих відмінностей в смертності між пацієнтами, що мають і не мають ГПН.

Багатофакторний аналіз показав, що незалежними факторами ризику ГПН були вік старше 65 років, ускладнений і двосторонній пієлонефрит і ініціальний шок. Автори зробили висновок, що слід навчитися запобігати і вчасно виявляти ГПН у даних груп пацієнтів.

Джерело: DH Jeon et al. Ren Fail 41 (1), 204-210. Nov 2019. PMID: 30942133