Гінеколог таємно запліднив 17 жінок

У Нідерландах гінеколог Ян Вільдшут запліднив не менше 17 жінок, які вважали, що отримують сперму від анонімних донорів.

Про інцидент розповіли в лікарні в місті Зволле на сході країни, де працював медик з 1981 по 1993 рік. Дізнавшись про обман в 2019 році, клініка вирішила оприлюднити інформацію, щоб "сприяти більшій прозорості" в питанні донорства сперми.

Вперше вдалося дізнатися про батьківство саме через комерційну базу даних, коли дитина виявила збіг своєї ДНК з племінницею Вільдшута (померла у 2009 році).

"Ми ніколи не підозрювали, що він міг бути донором", - сказав виданню батько одного з біологічних синів гінеколога. У той же час чоловік додав, що лікар справляв враження доброзичливої і чесної людини.

У лікарні повідомили, що біологічні діти Вільдшута, яких підтвердили за допомогою ДНК-тестів, і його сім'я регулярно контактують і мають хороші відносини між собою.

Гінеколог-запліднювач вже помер. Нідерландська інспекція з питань охорони здоров'я та молоді відмовилася порушувати справу, оскільки в той час лікування безпліддя не регулювалося законодавством.