Аденома простати: причини, симптоми, лікування і профілактика

Більшість чоловіків старшого віку можуть зіткнутися з таким діагнозом як аденома передміхурової залози . Це доброякісне новоутворення, що виникають на тлі вікових гормональних змін або у вигляді ускладнень після перенесених захворювань. Чим раніше почати комплекс профілактичних заходів, тим більше у пацієнтів шансів уникнути операції з видалення простати.

Симптоми, які повинні насторожувати чоловіків

Якщо в передміхуровій залозі сформувалася аденома, вона доставляє масу неприємностей, порушує звичний життєвий цикл. Навіть на початковій стадії, доброякісна гіперплазія простати (ДГПЗ) , проявляється характерними симптомами:
 

  • утруднене сечовипускання;
  • почуття постійно переповненого сечового міхура;
  • струмінь сечі ослаблений, процес переривчастий;
  • больові відчуття внизу живота, попереку;
  • затримка сечі до такої міри, коли можливо відвести її тільки за допомогою спеціального катетера.

Стан вимагає негайної лікарської допомоги, так як захворювання швидко прогресує і небезпечне такими ускладненнями:
 

  • ішурия гострої стадії;
  • нефропатія;
  • гостра інтоксикація;
  • утворення каменів в нирках;
  • хронічна ниркова недостатність;
  • онкологія простати.


 

Профілактичні заходи і лікування аденоми простати

Якщо аденома передміхурової залози була своєчасно діагностована, то у пацієнта з'являється шанс обійтися без хірургічного втручання. Видалення рекомендовано тільки при вираженій симптоматиці. В інших випадках урологи рекомендують терапевтичний комплекс, в який включені медикаментозні препарати, спеціальні біологічно активні добавки, засоби народної медицини та обов'язкові профілактичні заходи.

  1. Відмовтеся від алкоголю і напоїв, що містять кофеїн - чаю, кави або коли. Вони мають сечогінний ефект і можуть провокувати почастішання сечовипускання.
  2. Вживайте менше рідини у вечірній час. Це зменшить ймовірність позивів до сечовипускання вночі. При цьому переконайтеся, що протягом дня ви вживаєте достатню кількість рідини. Близько двох літрів чистої води цілком достатньо для того, щоб задовольнити потреби організму і зберегти здоров'я сечовивідних шляхів.
  3. Завжди заздалегідь відвідуйте туалет, якщо у ваших планах тривала поїздка.
  4. Практикуйте «подвійне сечовипускання». Після завершення сечовипускання зачекайте кілька хвилин і спробуйте помочитися знову. При цьому намагайтеся не напружувати м'язи живота і не видавлювати сечу, дочекайтеся її природного виділення. Це допоможе вам повністю спорожнити сечовий міхур і рідше відвідувати туалет.
  5. Не терпіть. Намагайтеся відвідати туалет і помочитися відразу після того, як з'явиться позив до сечовипускання. Переповнення сечового міхура призводить до перерозтягнення його стінок і може стати причиною нетримання сечі.
  6. Контролюйте прийом ліків. Проконсультуйтеся з вашим лікарем з приводу виписаних вам медикаментів. Деякі препарати можуть володіти сильним сечогінним ефектом.
  7. Їжте більше фруктів і продуктів, що містять клітковину. Це допоможе вам уникнути запорів, при яких збільшується тиск на сечовий міхур.
  8. Зробіть сечовипускання регулярним. Відвідуйте туалет через певні проміжки часу, щоб «навчити» сечовий міхур утримувати сечу протягом трьох-чотирьох годин. Особливо важливо це для тих, у кого проявляються наказові позиви до сечовипускання.
  9. Зміцнюйте м'язи сечового міхура. Проконсультуйтеся з вашим лікарем з приводу вправ, які підвищать еластичність і силу сечового міхура.
  10. Намагайтеся вести активний спосіб життя. Більше рухайтеся – це дозволяє уникнути застою крові в органах сечовидільної системи.
  11. Введіть в комплекс капсули Валеопрост, які допоможуть загальмувати подальший розвиток захворювання. Регулярний прийом - 1 капсула щодня.

Всі перераховані заходи допоможуть уникнути несприятливих наслідків від доброякісної гіперплазії простати (ДГПЗ) і забезпечити повноцінний спосіб життя.