13 переваг журавлинного соку
Не всі журавлинні соки однакові - ось що вам потрібно знати.
Отримувати добову дозу журавлини часто зручніше - не кажучи вже про рентабельність - в рідкій формі, а про переваги журавлинного соку, звичайно ж, не варто нехтувати.
Однак не всі журавлинні соки однакові. Багато сортів наповнені добавками і цукром, щоб зробити терпкий смак журавлини приємним на смак. Щоб отримати максимальну користь журавлинного соку, виберіть марку, яка виготовляє продукт виключно з журавлини, без додавання цукру або інших соків і без концентратів.
Дієтолог Роб Хобсон, керівник відділу харчування Healthspan, розповів про 13 корисних властивостей журавлинного соку:
Поки що наукові дані про користь журавлинного соку обмежені. «Європейське управління з безпеки харчових продуктів не схвалив ніяких заяв про користь для здоров'я журавлинного соку через відсутність доказів, що підтверджують це твердження», - каже Хобсон. Однак це не обов'язково означає, що корисних властивостей журавлинного соку немає, і дослідження цього фрукта були багатообіцяючими.
Ось що ми знаємо про користь журавлини і журавлинного соку:
1
Журавлинний сік багатий вітаміном С.
Ваша середня порція журавлинного соку в 150 мл містить 45 мг вітаміну С, що еквівалентно 56 відсоткам від рекомендованої денної норми (RDA). Вітамін C водорозчинний, а це значить, що вам потрібно отримувати його зі свого раціону щодня. Він виконує ряд важливих функцій, від виробництва колагену - «найпоширенішого білка в організмі», - каже Хобсон, - до нейтралізації вільних радикалів, які виступають в якості антиоксиданту.
2
Журавлинний сік може запобігти і лікувати ІМП.
Інфекції сечовивідних шляхів (ІСВШ) виникає, коли бактерія входить в сечову систему, яка включає в себе нирки, сечовий міхур, сечоводи і сечовий канал. Журавлина володіє природними антибактеріальними властивостями, і вважається, що визначені в ній сполуки пригнічують ріст бактерій. «Дослідження показали, що два компонента журавлини, фруктоза і проантоціанідіни, можуть допомогти запобігти прилипанню бактерій, особливо кишкової палички, до слизової оболонки сечового міхура», - каже Хобсон.
Однак дослідження неоднозначні. «Великий огляд доказів, що включає 24 дослідження і майже 4500 учасників, показав, що продукти з журавлини, включаючи соки, сиропи і харчові добавки, в цілому не знижують значимості ІСВШ», - говорить він. «Він також не знизив захворюваність в будь-якої підгрупи, включаючи людей похилого віку, жінок з рецидивуючими ІСВШ або вагітних».
3
Журавлинний сік може захистити серце.
Більшість корисних властивостей журавлини для серця пов'язано з її вражаючим вмістом антиоксидантів, велика частина яких, на жаль, заблокована в шкірі. «Журавлина багата на Флаваноли, які є різновидом поліфенолів, - каже Хобсон. «Однак вони концентруються в шкірі, і їх рівень значно знижується після того, як журавлина вичавлюється».
Більшість позитивних ефектів, пов'язаних з журавлиною і серцевими захворюваннями, в значній мірі обумовлені Флаванолами, такими як антоціани і кверцетин. «Тим не менше, є деякі дослідження, що зв'язують журавлинний сік зі зниженням факторів ризику серцевих захворювань, включаючи збільшення «хорошого» холестерину ЛПВЩ», - говорить він. «Також було показано, що журавлинний сік може допомогти поліпшити жорсткість артерій, що може бути корисно для людей з ішемічною хворобою серця».
4
Журавлинний сік може знизити кров'яний тиск.
Згідно великого огляду, в якому проаналізовано чинники ризику серцевих захворювань, вживання журавлинного соку може допомогти поліпшити кров'яний тиск. «Аналіз показав, що певні втручання значно знижували систолічний та діастолічний артеріальний тиск на 1,52 мм рт. Ст. », - каже Хобсон.
Однак для цього потрібно випивати більше 400 мл журавлинного соку в день, «що суперечить рекомендаціям громадської охорони здоров'я - всього 150 мл фруктового соку в день», - каже він. «Високе споживання фруктового соку сприяє вільному споживанню цукру, що само по собі може збільшити інші фактори ризику серцевих захворювань, такі як збільшення ваги».
Висновок? Журавлинний сік не є чарівним засобом від високого кров'яного тиску, але може бути корисний поряд з іншими змінами способу життя, такими як скорочення споживання солі і збільшення споживання фруктів і овочів.
5
Журавлинний сік може поліпшити рівень холестерину.
Вживання журавлинного соку збільшує рівень «хорошого» холестерину ЛПВЩ. Одне дослідження показало, що вживання 225 мл журавлинного соку тричі на день підвищує рівень холестерину ЛПВЩ в середньому на 10 відсотків, що, на думку дослідників, приблизно на 40 відсотків знижує ризик серцевих захворювань. Дослідники підозрювали, що ефект може бути пов'язаний з високим рівнем присутніх антиоксидантів, говорить Хобсон.
«Як і в інших дослідженнях за участю журавлинного соку, споживання, необхідне для досягнення бажаного ефекту, було високим і, ймовірно, нереальним на практиці, тим більше, що є багато інших більш ефективних способів знизити рівень холестерину за допомогою дієти», - продовжує він . «У цьому дослідженні не відстежувалися дієта, вправи і споживання алкоголю, всі з яких можуть мати значний вплив на рівень холестерину».
6
Журавлинний сік запобігає утворенню зубного нальоту
Зубний наліт - це бактеріальна плівка, яка постійно утворюється на зубах. Коли слина з'єднується з їжею і рідинами в роті, вона утворюється між зубами і вздовж лінії ясен. "Бактерії в зубному нальоті виробляють кислоти, які атакують зубну емаль, що може викликати карієс, каже Хобсон. Згідно з дослідженням, опублікованим в British Dental Journal, журавлинний сік ускладнює прилипанню бактерій streptococcus mutans до поверхні зуба.
«Дослідження також показало, що журавлинний сік порушує утворення глюкана, який є будівельним матеріалом для зубного нальоту», - продовжує Хобсон. «Однак було б нелогічно рекомендувати пити солодкий фруктовий сік для захисту зубів, тому дослідники припускають можливість виділення захисних з'єднань в журавлинному соці для використання в продуктах для гігієни порожнини рота».
7
Журавлинний сік запобігає інфекції кишечника.
Журавлина може впливати на мікробіоту кишечника, бактерії, які живуть в товстому кишечнику. Хоча багато хто з них надзвичайно важливі для вашого здоров'я, деякі з них викликають інфекції і хвороби.
«Було висловлено припущення, що з'єднання проантоцианідіну можуть бути відповідальні за природні антимікробні властивості журавлини і що разом з іншими сполуками, виявленими в фруктах, вони сприяють механізмам, які можуть лежати в основі потенційних клінічних переваг при шлунково-кишкових інфекціях», - каже Хобсон.
H. pylori - поширена інфекційна бактерія. «Дослідження показали, що проантоціанідіни А-типу можуть запобігати кріпленняю H. pylori до слизової оболонки шлунка», - говорить він. «Одне дослідження показало, що 500 мл журавлинного соку в день можуть значно знизити інфекцію H. pylori, яка є причиною виразкової хвороби та раку шлунка».
8
Журавлинний сік бореться з віковими ушкодженнями.
Антиоксиданти допомагають захистити наші клітини від окисного ушкодження, викликаного вільними радикалами. Вільнорадикальна теорія старіння (FRTA) передбачає, що організми старіють, тому що клітини з часом накопичують пошкодження вільними радикалами.
«Вільні радикали природним чином виробляються в організмі як побічний продукт метаболізму», - каже Хобсон. «Коли вільні радикали переважують антиоксиданти в організмі, це може привести до окислювального стресу, який може викликати пошкодження клітин і тканин, сприяючи таким захворюванням, як серцеві захворювання і рак. '
За його словами, як і багато фруктів і овочі, журавлина містить антиоксидантні сполуки, які допомагають боротися з збитком, що наноситься вільними радикалами. «Журавлинний сік містить значно менше антиоксидантів, ніж свіжі фрукти, хоча він може бути корисний для здоров'я».
9
Журавлинний сік підтримує здоров'я в постменопаузі.
За словами Хобсона, менопауза характеризується зниженням рівня гормону естрогену, який може бути фактором ризику серцевих захворювань у жінок в постменопаузі. «Вважається, що естроген робить благотворний вплив на внутрішній шар стінки артерії, допомагаючи зберігати гнучкість кровоносних судин, тобто вони можуть розслаблятися і розширюватися разом з кровотоком», - говорить він.
Дослідження, що зв'язують журавлинний сік з серцевими захворюваннями, показали, що він може допомогти поліпшити рівень холестерину і, отже, поліпшити кровообіг по артеріях. Як і інші ягоди, журавлина багата фітоестрогенами - природними рослинними з'єднаннями, які приєднуються до рецепторів естрогену і можуть діяти аналогічно естрогену, що виробляється організмом.
10
Журавлинний сік має сильну протизапальну дію.
Запалення - це імунна реакція вашого організму на щось шкідливе або подразнююче. У малих дозах це добре, тому що допомагає лікувати недуги. Але коли воно хронічне, запалення в кінцевому підсумку може почати пошкоджувати здорові клітини, тканини і органи.
«В даний час широко відомо, що вплив запалення на організм грає роль в розвитку багатьох захворювань», - говорить Хобсон. «Журавлина, як і інші ягоди, містить фітонутрієнти. які, як було показано, допомагають зменшити запалення в організмі ».
11
Журавлинний сік знижує ризик діабету.
Журавлина може допомогти запобігти діабету 2 типу через високий вміст в них поліфенолів, включаючи кверцитин, проціанадіни і антоціани. «Дослідження, опубліковане в Journal of Nutrition, передбачає, що вживання 240 мл журавлинного соку два рази на день може знизити ризик діабету 2 типу та серцевих захворювань», - говорить Хобсон. «Вважалося, що поліфеноли, що містяться в журавлинному соці, допомагають захистити клітини від пошкоджень і хвороб».
12
Журавлинний сік може зменшити важкість вірусу грипу.
Журавлинний сік містить високомолекулярні речовини (NDM). У пробірці дослідження, дослідники виявили, що NDMS заважають життєвому циклу вірусу грипу, запобігаючи йому приєднатись до клітин. Крім того, журавлинний сік також багатий вітаміном С, який необхідний для ефективної імунної системи.
«Вітамін С важливий для імунітету, особливо під час і після інтенсивних фізичних вправ, згідно Кокранівському огляду», - каже Хобсон. «Вітамін С допомагає придушити активацію вірусних генів, що захищає від застуди, а також знищує запальні хімічні речовини, що може допомогти полегшити симптоми».
13
Журавлинний сік захищає здоров'я мозку.
Журавлина містить з'єднання, зване урсоловою кислотою, яке може допомогти захистити клітини мозку від пошкоджень або дегенерації, викликаних надлишком домоевої кислоти. Відомо, як ексайтотоксічна, вона може сприяти ушкодженню мозку, викликаного інсультом, і може бути залучена в нейродегенеративних розладах, таких як хвороби Альцгеймера і Паркінсона.
Більш того, регулярне вживання фруктового або овочевого соку знижує ризик розвитку деменції. Згідно великому епідеміологічному дослідженню, люди, які пили три або більше порцій фруктових і овочевих соків в тиждень, мали на 76 відсотків менший ризик розвитку хвороби Альцгеймера, ніж ті, хто пив сік менш ніж один раз на тиждень.