Зниження функції нирок може бути пов'язане з ризиком утворення каменів у сечі

Зниження функції нирок може підвищити ймовірність розвитку сечокам'яної хвороби, згідно з новими даними, представленими Американською урологічною асоціацією 2020.

У ретроспективному дослідженні прийняло участь 3450 пацієнтів з камінням, і 112 072 пацієнтів без каміння. Зменшення розрахункової швидкості клубочкової фільтрації (рШКФ) на 1 мл / хв / 1,73 м 2 асоціювалося з 3,7% підвищеним ризиком розвитку каменів у наступні 2 роки у повністю скоригованій моделі. Про це повідомили у своїй стендовій презентації Сударшан Шрірангапатанам і Девід Бейн, з Каліфорнійського університету у Сан-Франциско.

"Це свідчить про те, що зміни в нирковому клубочку, що впливають на ШКФ, також можуть сприяти мінералізації", - зазначили дослідники. "Зниження функції нирок може бути інструментом прогнозування ризику утворення каменів".

Пацієнти з камінням, які перенесли хірургічне втручання, такі як черезшкірна нефролітотомія, уретероскопія та літотрипсія, мали стабільну рШКФ післяопераційно через 1 рік, тоді як у тих, хто не мав хірургічного втручання, рівень рШКФ зменшився на 0,82 мл / хв / 1,73 м 2 при 1 рік.

Дослідники підрахували ШКФ за допомогою шкали швидкості клубочкової фільтрації для хвороби нирок (CKD-EPI).

"Клінічно незрозуміле зниження ШКФ повинно збільшити підозру щодо нефролітіазу, і слід розглянути відповідне обстеження та лікування", - підсумували дослідники. "Втручання після гострої події в кінцевому підсумку має вирішити зміни в нирковому клубочку, для того, щоб допомогти зменшити високі показники рецидивів, що спостерігаються пацієнтами".

Довідка:
Srirangapatanam S, Bayne D, Ahn J, et al. Асоціація сечокам'яної хвороби із зниженням функції нирок.Представлений на віртуальному досвіді Американської урологічної асоціації 2020, який відбувся у травні. Анотація MP03-06