Ніктурія пов'язана із сильним курінням у чоловіків

Важке куріння асоціюється з підвищеним ризиком розвитку ніктурії у чоловіків, про це свідчать нові дані, представлені на віртуальному конгресі Європейської асоціації урології 2020.

Дослідник доктор медичних наук Норіюкі Ііда та його колеги з Токійського столичного центру раку та інфекційних хвороб лікарні Комагоме в Токіо, Японія, дослідили зв'язок між курінням і ніктурією в ретроспективному дослідженні із 613 чоловіків, які скаржились на симптоми нижніх відділів сечовивідних шляхів, і які мали повну документацію про куріння, наприклад статус та інші змінні. Вони визначили ніктурію як позив 2 або більше разів вночі. Вони використовували індекс пачки року (PY) для оцінки впливу куріння. Пачка рік - це одиниця виміру кількості викуреної людиною пачок протягом тривалого періоду часу. Він обчислюється множенням кількості пачок сигарет, викурених на день, на кількість років, які людина викурила. Наприклад, 1 пачка на рік дорівнює викурюванню 20 сигарет (1 пачка) на день протягом 1 року, або 40 сигарет на день протягом півроку тощо. Одна пачка-рік - це еквівалент 365,24 пачки сигарет або 7 305 сигарет протягом року, коли ви палите.
 

Чоловіки мали середній вік 71 рік та середній рівень куріння 20 PY. Ніктурія була у 421 чоловіка (69%). Медіана PY була значно вищою у чоловіків з ніктурією, ніж без неї (23 проти 15).

Дослідники повідомили, що показник 41 PY був найкращим відрізком для розрізнення впливу куріння на ризик ніктурії. Загалом 191 чоловік (31%) мав високий рівень PY (41 або вище). При багатоваріантному аналізі високий рівень PY суттєво асоціювався з майже 1,6-кратним збільшенням шансів на ніктурію порівняно з PY нижче 41. Крім того, у чоловіків у віці 72 років і старше значно більший шанс на ніктурію у 3,5 рази порівняно з молодими чоловіками.

Крім того, за даними дослідників, із 533 чоловіків, для яких були доступні деталі стану куріння, ніктурія була у 67%, які ніколи не курили, 72% для колишніх курців, та 64% для нинішніх курців. Тож, вони не спостерігали значної різниці в ризику ніктурії відповідно до поточного стану куріння.

Доктор Ііда та його колеги зробили висновок «Історія сильного куріння була пов'язана з ніктурією у чоловіків. Однак відмова від куріння навряд чи покращить чоловічу ніктурію.»

Довідково

Iida N, Ito M, Nakanishi Y, et al. Асоціація між ніктурією чоловіків та впливом куріння: Чи покращує відмова від куріння ніктурію? Представлено на: Віртуальному конгресі EAU20; 17 - 19 липня 2020 р. Анотація 978.